Черен списък в небанковото кредитиране

Тук очаквайте подробен списък с всички български небанкови финансови институции, които нарушават законодателството на Република България, прилагат нелоялни търговски практики и злоупотребяват с доверието и правата на потребителите.

Информацията на тази страница ще е основана единствено и само на факти и случаи, за които екипът на FinBack се е уверил лично.

Целта на Черния списък е да предложи данни на българските потребители на кредити, за да направят информиран избор при финансиране на нуждите си.

Компания номер 1

Първата фирма, за която искаме да разкажем, се води най-голямата на пазара. По юридически причини няма да назовем конкретно нейното име, но за да ви ориентираме, ще я кръстим „ЛЕСЕНКРЕДИТ“. Известна е с това, че раздава кредити без оглед на това клиентите им могат да ги връщат, усвояването и изплащането става в кеш, в брой, на ръка, а на разположение са няколко хиляди агенти, които ви дебнат пред дома за периодичната вноска.

Верни на принципа си, че първо установяваме лично контакт с всяка фирма, се свързахме и с „ЛЕСЕНКРЕДИТ“. Искахме да им предложим споразумение с цел по-бързо изплащане на надплатеното на пакет от наши клиенти. Комуникацията ни продължи близо три месеца, беше изпъстрена с мейли и дори с физическа среща с техния изпълнителен директор в наш офис. През цялото време получавахме уверение, че всички случаи ще бъдат разгледани. Чухме твърдения от рода на:

  • „моделът ни вече работи от толкова години, значи няма нищо незаконно“,
  • „защо не се захванете с друга общественополезна дейност“,
  • „ние не сме лобисти и не се опитваме да променяме закони“,

както и други нелепици. Всички тези оправдания бяха отговор на наши директни запитвания за нелоялните търговски и обществено вредни практики на въпросната фирма.

След дълги кореспонденции в духа на дейността на големите и сериозни компании успяхме да ги принудим да подпишат „Споразумение за неразгласяване на информация“, което ни бе нужно, за да им предадем списък с клиенти, които имат надплатени кредити при тях. На „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ бяха необходими близо двадесет дни да проверят дали въпросните клиенти изобщо са им клиенти и дали са им надвзети пари в периодичните вноски за изплащане на кредит. Естествено, ние бяхме уверени в правотата на нашите потребители, тъй като всеки от тях е предоставил документи, от които са ясни всички нарушения на закона и злоупотреби. През цялото време „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ твърдеше, че до момента не установява надплатени суми, а единствено, че част от клиентите имат текущи кредити към тях.

След двадесетдневния период клиенти от списъка започнаха да ни търсят, защото от „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ са ги им звънели по телефона и безпокоили по домовете служители, които са им предлагали срамни сделки, за да не се водят съдебни дела срещу тях. Подхвърляни са дребни суми на фона на това, което реално е трябвало да се върне. Държан е агресивен тон в духа на старите видински лихвари от 90-те години. Опитвали се са чрез заплахи и магураджийско поведение да принудят потребителите да се откажат от правата си. Общо взето, доказали са, че вълка кожата си мени, но нрава – не.

Впрочем това е практика на „ЛЕСЕНКРЕДИТ“. Собствениците на FinBack получиха подобни срамни оферти още когато създадоха платформата, която четете. Естествено ги отхвърлихме с насмешка и ги използвахме за вдъхновение за дейността ни.

Накратко, през главата ни са се опитвали да изнудват потребителите ни да заметат проблема под килима и да се престорят, че злоупотреби няма.

Възникват следните риторични въпроси:

  1. Защо „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ предлагат пари на нашите потребители и техни клиенти, ако злоупотреби няма?
  2. Защо „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ се нуждае от месеци, за да провери елементарната информация колко лева кредит е взел един клиент и колко лева е върнал?
  3. Защо „ЛЕСЕНКРЕДИТ“, представяща се за сериозна фирма, нарушава споразумения, които е подписала, по най-небрежния начин?

Очевидните отговори на тези въпроси навеждат на мисълта, че въпросната фирма се страхува и то напълно основателно. За съжаление те подцениха желанието на нашите потребители и нашите усилия да решим проблема бързо и ефективно. Ние разчитаме на справедливостта на българския съд!

Но ако други фирми откровено заявиха, че искат да се срещнем в съдилищата, което е честна позиция, „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ реши да се самозабрави тотално и да измами, както нас, така и потребителите си. Това е и основният проблем на фирмите за бързи кредити – абсолютното скъсване с реалността.

Тук е мястото да благодарим на всички потребители на FinBack, които са отхвърлили жалките оферти на “ЛЕСЕНКРЕДИТ“. С изключение на един единствен клиент на тази фирма, всички останали са лоялни на нашата платформа и прекрасно осъзнават, че по съдебен ред ще получат в пъти по-голяма възмездие. Благодарим ви!

Разказваме тази история, защото сме поели ангажимент пред вас да ви държим в течение за практиката ни с фирмите за бързи кредити. В развитие са още множество истории, някои от тях с положителна развръзка, други – срамни и унизителни за фирми, управители и директори,  които ще разкажем, когато стигнат до финал. При всички случаи искаме да знаете, че когато правото, истината и моралът са на наша страна – няма какво да ни пречупи!

Компания номер 2

Тази фирма не е от най-рекламираните на пазара. Собственикът й е адвокат и всъщност е „дама“. Отново няма да кажем точно кое е името на компанията, но ще подскажем. В наименованието й присъства английската дума за „застраховка“; може би с цел да засили доверието в марката си. Доверието й е необходимо, за да прикрие лошите си практики и да внуши някакъв вид илюзорна сигурност у потенциалните си клиенти.

Накратко, имаме няколко десетки случаи срещу тази фирма. Подобно на други компании за бърз кредит тя принуждава клиентите си да заплащат гаранции за кредит, без обосновка. В резултат сумите за връщане стават двойни и отгоре на главниците.

След първата серия от съдебна дела, които заведохме срещу фирмата, по едно и също време получихме обаждания от потребители, които представляваме и от наши партньори, с които работим. Собственикът на фирмата е звънял в истерия, за да заплашва клиентите ни, да ги привиква и да се опитва да ги рекетира да оттеглят делата си. В същото време нашите партньори ни предупредиха, че от фирмата ни издирват, за да говорим с тях. И това беше голямата им грешка.

Естествено, не се изплашихме от заканите и заплахите – такива получаваме постоянно от множество дружества. Впечатли ни обаче яростната натура и неособено добрите обноски на собственика на това злощастно дружество. С нас разговаря човек, който отдавна не стъпва по земята, а вероятно живее в паралелен свят.

Ще спестим срамните подробности от разговора, но ще споменем, че въпросното дружество нарушава не само Закона за потребителския кредит. Последствията от това нарушение могат да доведат до закриването на тази фирма и търсенето на съдебна отговорност у управляващите я. Много е вероятно изобщо да не осъзнават какви ги вършат!

Изнасяме тази фактология, за да вдъхнем кураж у потребителите ни. Не се страхувайте да защитавате интереса си от тези, които го засягат. Противникът ни не е толкова силен, колкото изглежда и колкото му се иска да бъде. Често ни се струва трудно и дори невъзможно да разчитаме на справедливостта, но да се окаже, че насреща си имаме некомпетентни, невъзпитани и нахални врагове. Това определено улеснява битката.

Очаквайте продължение!