Черен списък в небанковото кредитиране

Тук очаквайте подробен списък с всички български небанкови финансови институции, които нарушават законодателството на Република България, прилагат нелоялни търговски практики и злоупотребяват с доверието и правата на потребителите.

Информацията на тази страница ще е основана единствено и само на факти и случаи, за които екипът на FinBack се е уверил лично.

Целта на Черния списък е да предложи данни на българските потребители на кредити, за да направят информиран избор при финансиране на нуждите си.

Компания номер 1

Първата фирма, за която искаме да разкажем, се води най-голямата на пазара. По юридически причини няма да назовем конкретно нейното име, но за да ви ориентираме, ще я кръстим „ЛЕСЕНКРЕДИТ“. Известна е с това, че раздава кредити без оглед на това клиентите им могат да ги връщат, усвояването и изплащането става в кеш, в брой, на ръка, а на разположение са няколко хиляди агенти, които ви дебнат пред дома за периодичната вноска.

Верни на принципа си, че първо установяваме лично контакт с всяка фирма, се свързахме и с „ЛЕСЕНКРЕДИТ“. Искахме да им предложим споразумение с цел по-бързо изплащане на надплатеното на пакет от наши клиенти. Комуникацията ни продължи близо три месеца, беше изпъстрена с мейли и дори с физическа среща с техния изпълнителен директор в наш офис. През цялото време получавахме уверение, че всички случаи ще бъдат разгледани. Чухме твърдения от рода на:

  • „моделът ни вече работи от толкова години, значи няма нищо незаконно“,
  • „защо не се захванете с друга общественополезна дейност“,
  • „ние не сме лобисти и не се опитваме да променяме закони“,

както и други нелепици. Всички тези оправдания бяха отговор на наши директни запитвания за нелоялните търговски и обществено вредни практики на въпросната фирма.

След дълги кореспонденции в духа на дейността на големите и сериозни компании успяхме да ги принудим да подпишат „Споразумение за неразгласяване на информация“, което ни бе нужно, за да им предадем списък с клиенти, които имат надплатени кредити при тях. На „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ бяха необходими близо двадесет дни да проверят дали въпросните клиенти изобщо са им клиенти и дали са им надвзети пари в периодичните вноски за изплащане на кредит. Естествено, ние бяхме уверени в правотата на нашите потребители, тъй като всеки от тях е предоставил документи, от които са ясни всички нарушения на закона и злоупотреби. През цялото време „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ твърдеше, че до момента не установява надплатени суми, а единствено, че част от клиентите имат текущи кредити към тях.

След двадесетдневния период клиенти от списъка започнаха да ни търсят, защото от „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ са ги им звънели по телефона и безпокоили по домовете служители, които са им предлагали срамни сделки, за да не се водят съдебни дела срещу тях. Подхвърляни са дребни суми на фона на това, което реално е трябвало да се върне. Държан е агресивен тон в духа на старите видински лихвари от 90-те години. Опитвали се са чрез заплахи и магураджийско поведение да принудят потребителите да се откажат от правата си. Общо взето, доказали са, че вълка кожата си мени, но нрава – не.

Впрочем това е практика на „ЛЕСЕНКРЕДИТ“. Собствениците на FinBack получиха подобни срамни оферти още когато създадоха платформата, която четете. Естествено ги отхвърлихме с насмешка и ги използвахме за вдъхновение за дейността ни.

Накратко, през главата ни са се опитвали да изнудват потребителите ни да заметат проблема под килима и да се престорят, че злоупотреби няма.

Възникват следните риторични въпроси:

  1. Защо „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ предлагат пари на нашите потребители и техни клиенти, ако злоупотреби няма?
  2. Защо „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ се нуждае от месеци, за да провери елементарната информация колко лева кредит е взел един клиент и колко лева е върнал?
  3. Защо „ЛЕСЕНКРЕДИТ“, представяща се за сериозна фирма, нарушава споразумения, които е подписала, по най-небрежния начин?

Очевидните отговори на тези въпроси навеждат на мисълта, че въпросната фирма се страхува и то напълно основателно. За съжаление те подцениха желанието на нашите потребители и нашите усилия да решим проблема бързо и ефективно. Ние разчитаме на справедливостта на българския съд!

Но ако други фирми откровено заявиха, че искат да се срещнем в съдилищата, което е честна позиция, „ЛЕСЕНКРЕДИТ“ реши да се самозабрави тотално и да измами, както нас, така и потребителите си. Това е и основният проблем на фирмите за бързи кредити – абсолютното скъсване с реалността.

Тук е мястото да благодарим на всички потребители на FinBack, които са отхвърлили жалките оферти на “ЛЕСЕНКРЕДИТ“. С изключение на един единствен клиент на тази фирма, всички останали са лоялни на нашата платформа и прекрасно осъзнават, че по съдебен ред ще получат в пъти по-голяма възмездие. Благодарим ви!

Разказваме тази история, защото сме поели ангажимент пред вас да ви държим в течение за практиката ни с фирмите за бързи кредити. В развитие са още множество истории, някои от тях с положителна развръзка, други – срамни и унизителни за фирми, управители и директори,  които ще разкажем, когато стигнат до финал. При всички случаи искаме да знаете, че когато правото, истината и моралът са на наша страна – няма какво да ни пречупи!